Laatste nieuws betreft cyberaanval

Gewijzigd op Mon, 21 Nov 2022 om 02:57 PM

INHOUDSTAFEL


-------------------------------------------------------


Hoe ista contacteren?

Voor dringende zaken kan u onze customer service contacteren via ons contactformulier (klik hier) of zijn wij bereikbaar via ons telefoonnummer 02 523 40 60.


Meest gestelde vragen over de cyberaanval

Klik hier.


Status 15 november 2022

De waarschuwingen op het webportaal zijn opnieuw geactiveerd. Met deze laatste verandering zijn we opnieuw 100% operationeel zoals voor de cyberaanval.


Status 20 oktober 2022

Ten gevolge van een cyberaanval worden onze diensten stap per stap opnieuw opgestart. Betreft het webportaal zijn de meeste functionaliteiten reeds terug operationeel. Één functionaliteit dient nog opnieuw geactiveerd worden:

  • Waarschuwingen op tellerniveau (bij detectie van geen verbruik of bij een vermoeden van een probleem met de mengkraan)

We doen er alles aan op alles zo snel mogelijk terug online te krijgen. Alvast bedankt voor uw begrip.


Status 21 September 2022

Beste klant, 

 

Het heeft lang genoeg geduurd, maar na de cyberaanval van juli gaat het de goede kant op. Wij hebben geleidelijk aan terug volledige toegang tot al onze IT-platforms en services. 

 

Alle verbruiksdata van de kostenverdelers, watertellers werden correct, gedurende deze hele periode, onafgebroken en nauwkeurig ontvangen. Er zijn op geen enkel moment verbruiksdata verloren gegaan. 

 

Sinds deze week zijn we ook opnieuw begonnen met het opmaken van uw jaarlijkse afrekening en werken wij op volle snelheid om de achterstanden in te halen.  

 

Ons Call Center staat zoals gewoonlijk ter beschikking van onze klanten via ons algemeen telefoonnummer 02 523 40 60 en de gebruikelijke contact.ista.be webpagina.  

Onze techniekers zijn terug de baan op voor het uitlezen van de meterstanden, het uitvoeren van installaties en vervangingen. 

 

We werken momenteel nog aan de laatste hindernissen en verwachten dat, vanaf begin volgende week, alle systemen terug operationeel en stabiel zijn.  

 

Alvast onze oprechte excuses voor deze moeilijke weken en hartelijk dank voor uw begrip, geduld en vertrouwen.

 

Status 22 Augustus 2022

De verbruiksmetingen lopen ononderbroken verder, de gemeten waarden zijn nauwkeurig en worden correct aan ons doorgegeven. Er zijn geen waarden verloren gegaan, dus elke klant zal een jaarafrekening ontvangen.


Ons Call Center staat zoals gewoonlijk ter beschikking van onze klanten. Andere voorheen beperkte technische diensten, zoals ons klantenportaal of onze webdiensten, bevinden zich na de reparatie in de test- en verificatiefase. Op basis van de huidige vorderingen hebben wij er alle vertrouwen in dat wij u binnenkort weer onze gebruikelijke service kunnen aanbieden.

Naast het herstel van de dienstverlening ligt onze focus - zoals gemeld - op het zorgvuldig onderzoeken van het door de hackersgroep gepubliceerde datapakket.


Wij hebben ontdekt dat de aanvallers in beperkte mate ook persoonsgegevens hebben gepubliceerd die wij namens onze klanten verwerken in een klein deel van de markten waarin wij actief zijn. In het algemeen ging het echter niet om bijzondere categorieën van persoonsgegevens zoals gedefinieerd in de GDPR. Momenteel informeren wij dan ook de klanten wiens gegevens zijn aangetast over het incident en dit op een indivuele en schriftelijke manier.

 

Status 11 Augustus 2022

Het herstel van onze gegevens en systemen verloopt volgens plan. We gaan zeer zorgvuldig te werk en voeren tegelijkertijd samen met vooraanstaande experts uitgebreide beschermingsmaatregelen uit. Wij zullen ons best doen om de afzonderlijke diensten zo snel mogelijk weer op te starten. Tot die tijd blijven wij bereikbaar via ons telefoonnummer of ons contactformulier (klik hier).


Onze lopende analyses, ondersteund door beproefde IT-forensische experts, hebben aangetoond dat de aanvallers geen toegang hadden tot de functies van onze meters en meettoestellen. De verbruiksregistratie blijft dan ook onbelemmerd doorgaan. Er zijn geen meetwaarden verloren gegaan en dit zal zo blijven. Naast ista zijn er op dit moment nog tal van andere bedrijven die cyberaanvallen van uiteenlopende aard melden. We maken gebruik van deze toegenomen dreiging  om onze reeds hoge veiligheidsmaatregelen fundamenteel te herzien en het beschermingsniveau verder te verhogen. Bijkomend monitoren we ook, met de steun van externe IT-beveiligingsexperts, of deze criminele aanvallers datapakketten proberen te publiceren. 


Vandaag hebben wij activiteiten kunnen vaststellen die verband houden met bedrijfsgegevens die van onze servers zijn gestolen. Een datapakket in verband met de aanval werd gepubliceerd door een hackersgroep. Samen met ervaren forensische experts zijn we onmiddellijk begonnen met het uitvoeren van een uitgebreide analyse van dit datapakket om zo te bepalen welke gegevens gepubliceerd zijn.  Deze analyse is nog niet afgerond en wij verwachten hier begin volgende week verdere resultaten van. 


Indien wij ontdekken dat het om gegevens van onze klanten of werknemers gaat, zullen wij hen daarvan in kennis stellen overeenkomstig alle contractuele of wettelijke voorschriften. 


Status 29 Juli 2022

Geachte ISTA klant,


Op dit ogenblik is het IT systeem van ISTA het slachtoffer van een externe cyber aanval. Om schade aan onze IT infrastructuur te voorkomen, hebben we onmiddellijk gereageerd door alle potentiële aangetaste IT systemen offline te plaatsen.


Bijgevolg zullen tijdelijk bepaalde functies en diensten niet of slechts gedeeltelijk beschikbaar zijn. We willen ons excuseren voor het eventuele ongemak dat we veroorzaken en vragen om enig geduld terwijl we dit euvel oplossen.

We hebben de GDPR autoriteiten ingelicht en hebben een klacht ingediend bij de politie. Een gespecialiseerd team van interne en externe specialisten voert op dit ogenblik een diepgaand onderzoek uit naar het incident en werkt met volle kracht aan een oplossing om de verstoring zo snel mogelijk te verhelpen. Maar dit kan enige tijd vergen. 

Daarom blijven we rekenen op uw geduld en vragen we om uw begrip. U kunt er op rekenen dat we dit incident beschouwen als een nieuwe opportuniteit om onze bestaande veiligheidsmaatregelen door te lichten om gelijkaardige aanvallen in de toekomst te vermijden. 


Tot op heden weten we niet welke informatie de hackers verkregen hebben of tot welke data ze toegang hadden.  Alle actuele informatie m.b.t. het onderzoek, evenals de antwoorden op de belangrijkste vragen zijn hier terug te vinden op deze pagina die voortdurend wordt bijgewerkt zodra er nieuwe informatie beschikbaar komt.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren