Besparen op verwarming

Gewijzigd op Wed, 01 Feb 2023 om 12:04 PM

Enkele tips om uw warmteverbruik te verminderen.
 

De meter aflezen

Het regelmatig bijhouden van uw verbruik kan u helpen zuiniger om te gaan met warmte. 

Kieren dichten bespaart energie

Scheuren in muren of gaten in raamkozijnen die niet goed sluiten, kunnen de temperatuur in uw huis aanzienlijk verlagen, waardoor u de verwarming hoger moet zetten. Zelfs de kleinste opening kan een continue koude luchtstroom veroorzaken. Dat is niet alleen energieverspilling, maar ook niet erg gezond en comfortabel. 

Dicht scheuren in muren of kieren in deuren en ramen daarom onmiddellijk af en controleer regelmatig de integriteit van de isolatie van uw ramen. Dit kan u tot tien procent besparen op uw verwarmingskosten! Dubbele beglazing en de juiste thermische isolatiemaatregelen dragen ook bij tot een vermindering van de verwarmingskosten.

Een graadje lager

Een kamertemperatuur van 21° is aangenaam, maar niet altijd noodzakelijk; kamers zoals de logeerkamer of de hal hoeven bijvoorbeeld niet zo warm te zijn als een woonkamer. Door uw warmtevraag goed te regelen, kunt u energie en dus geld besparen.

Aanbevolen temperatuurniveaus:

Woonkamer: 21°

Badkamer: 23°

Slaapkamers: 18°

Keuken: 18°

Eetkamer: 20°

Als vuistregel geldt: als u uw kamers één graad lager verwarmt, bespaart u al gauw 7% op uw stookkosten!

Radiatorgebruik

Gebruik radiatoren alleen indien nodig, dit is vooral belangrijk in de lente en de herfst. Verwarm geen kamers die niet in gebruik zijn. Voorkom echter bevriezing of overmatige afkoeling door bij extreem koud weer de nevenruimten licht te verwarmen.

Thermostatische radiatorkranen

Als u thermostatische radiatorkranen hebt, stel deze dan stapsgewijs in als u de ruimte iets warmer of koeler wilt hebben. Helemaal opendraaien en dan weer helemaal dicht, leidt tot te grote schommelingen.

Ventilatie

Goede ventilatie is van vitaal belang om de dagelijkse vochtproductie uit uw huis te verwijderen. Het verwarmen van een vochtige ruimte kost meer energie dan het verwarmen van een droge ruimte.

 

Let op: als u thermostatische radiatorkranen heeft, kies dan niet voor 'continue ventilatie' (bijvoorbeeld de hele dag een raam openzetten). Als er voortdurend koude lucht over de thermostaat stroomt, gaat het ventiel 'open' en gaat de radiator opwarmen, met als gevolg 'ongewenste' warmteafgifte.

Niet afgedekte radiatoren

Dek uw radiatoren niet af en laat er geen gordijnen overheen hangen. Dit houdt de warmte vast achter de gordijnen. Ook zware meubels voor uw radiatoren houden warmte vast/tegen.

Uw verwarming in antivriesstand bij langere afwezigheid

Als u langere tijd afwezig bent, hoeft u uw huis niet te verwarmen. Uw muren en meubels houden uw appartement gemakkelijk enkele weken op temperatuur. Onze suggestie: Als u tijdens de wintermaanden twee tot drie weken weg bent, zet dan de verwarming lager. De zogenaamde 'antivriesstand' (ijsicoon op de thermostaat) is ideaal; deze beschermt uw radiatoren en appartement tegen vorst, zonder kostbare energie te verspillen.

Droog de was niet op de radiator

Het is verleidelijk om het wasgoed op de radiator te drogen, omdat het dan sneller droogt. Maar het is eigenlijk een verspilling van warmte, waardoor het moeilijker wordt om de kamer goed te verwarmen. Dit geldt ook voor gordijnen die over uw radiatoren hangen, omdat de warmte daarachter wordt vastgehouden. U heeft dan meer energie nodig om de warmte in uw woonkamer op de gewenste temperatuur te brengen.

Is het te warm in huis?

Als het te warm is in huis, zet dan niet meteen de ramen open, maar zet eerst de verwarmingsthermostaat lager.

Tochtwering

Zorg voor goede tochtwering. Het is zonde wanneer kostbare warmte via kieren en spleten naar buiten verdwijnt. Goede tochtwering voorkomt dit.

Verwarming op nachtstand

Zet de verwarming een half uur voordat u naar bed gaat op de nachtstand (± 16° C, maximaal verschil tussen dag en nacht van ongeveer 5°C). Uw woning blijft dan nog iets langer warm. Zet de verwarming niet lager dan 16° C, want het kost veel energie om uw woning weer op voldoende temperatuur te brengen. En vergeet niet dat vocht neerslaat (condensatie) op de muren en meubeloppervlakken van een koude woning.

Voor warmtepompen mag het verschil tussen nacht- en dagtemperatuur maximaal 1,5°C zijn.

Ontlucht uw radiatoren

Door uw radiatoren te ontluchten wordt uw woning sneller warm, maar verbetert u ook het rendement van uw verwarmingsinstallatie. Hoe? Klik hier. Zorg ervoor dat de druk in uw verwarmingsinstallatie na het ontluchten hoog genoeg blijft.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren