Plaatsing/ werking van de Doprimo

Gewijzigd op Mon, 09 Oct 2023 om 11:47 AM

A. Doprimo III Compact


  1. Algemene plaatsing (maar dit hangt steeds af van type radiator):

    Over de breedte wordt deze standaard in het midden geplaatst en in de hoogte op 75% van de hoogte van de radiator.


    Ter info: Radiatoren die langer zijn dan 3 meter, dienen voorzien te worden van 2 calorimeters (op 1/3e en op 2/3e van de lengte).

  2. Hoe rekent de doprimo (algemene schets)?

    In de doprimo (de kostenverdeler) bevinden er zich 2 sondes, (i) de eerste meet de temperatuur van de radiator, (ii) de tweede neemt de ruimtetemperatuur voor zijn rekening. Met deze 2 metingen wordt de index berekend en om de 4 minuten opgeslagen. Om uiteindelijk te komen tot een verbruik wordt de calorische waarde van de desbetreffende radiator ook in rekening gebracht (alsook het verbruik op gebouwniveau).
    Bij de registratie van het verbruik van de desbetreffende radiator wordt er rekening gehouden met 2 condities. De doprimo zal enkel tellen wanneer:
    • De radiatortemperatuur hoger is dan 23°C
    • De radiatortemperatuur moet minstens 4,5°C warmer zijn dan de omgevingstemperatuur (belangrijk in zomerperiode wanneer ruimte en radiatortemperatuur boven de 23°C kunnen liggen).


  3. Waarom wordt de doprimo bijna in het midden van de radiator geplaatst?
    Op deze plek van de radiator kan de radiatorsonde van de doprimo de gemiddelde temperatuur in de radiator waarnemen. Als we op onderstaande foto's de geleidelijke opwarming van een radiator visualiseren kan er gezien worden dat er op 50% breedte en 75% hoogte een gemiddelde temperatuur waargenomen kan worden.

 


B. Doprimo III met externe sonde


De externe sonde wordt geplaatst IN de convector. De doprimo zelf wordt dan naast de radiateur geïnstalleerd (meestal wordt geopteerd om deze op de radiator te installeren voor estethische redenen).

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren